Odvodové a daňové povinnosti súvisiace so zamestnávaním mladistvých
Ing. Artúr Oberhauser, daňový poradca, Zdroj: info@atc.sk, tel: +421 2 50 22 94 11, web: www.atc.sk
7. 8. 2024

Žiaci stredných škôl či vysokoškolskí študenti môžu pracovať na dohodu o brigádnickej práci študentov. Aké sú jej špecifiká a limity, aj prečo môže byť výhodná z hľadiska odvodového zaťaženia:

  • Podľa § 227 ods. 2 Zákonníka práce možno na základe dohody o brigádnickej práci študentov vykonávať prácu v rozsahu najviac 20 hodín týždenne v priemere, pričom tento priemer sa posudzuje za celú dobu, na ktorú je dohoda uzatvorená.
  • Ďalej podľa § 228 ods. 2 prvá veta Zákonníka práce sa dohoda o brigádnickej práci študentov môže uzatvoriť na dobu určitú, ktorá je najviac 12 mesiacov. Pokiaľ by žiak/študent uzatvoril dohodu na 12 mesiacov, priemer týždenných hodín sa bude počítať za celé toto obdobie 12 mesiacov.
  • Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť len v písomnej forme. To znamená, že dohoda nemôže byť uzatvorená ústne, bola by totiž neplatná.
  • Zákonník práce jednoznačne upravuje, že odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.
  • V prípade dohôd uzatváraných mimo pracovného pomeru, a teda aj dohody o brigádnickej práci študentov, rovnako platia aj ustanovenia Zákonníka práce upravujúce mzdové zvýhodnenie (príplatky) za prácu v sobotu a v nedeľu podľa § 122a a § 122b Zákonníka práce. Mzdové zvýhodnenie patrí brigádnikovi aj v prípade nočnej práce.
  • Zamestnávateľ je povinný odvádzať aj za zamestnanca pracujúceho na základe dohody o brigádnickej práci študentov povinné odvody. Pre brigádnikov však platí určitá výhoda v podobe odvodovej odpočítateľnej položky vo výške 200 eur na kalendárny mesiac u jedného zamestnávateľa. To znamená, že ak by na základe dohody o brigádnickej práci študentov zamestnanec nezarobil viac ako 200 eur za daný mesiac, nebude musieť platiť žiadne odvody na sociálne poistenie (a ani na zdravotné poistenie, ktoré sa z tohto typu dohody štandardne neplatí). Jeho zamestnávateľ by v takomto prípade platil odvody len vo výške 1,05 % zo sumy odmeny.
  • V prípade, že študent pracuje na základe dohody o brigádnickej práci študentov u viacerých zamestnávateľov, odpočítateľnú položku si môže uplatniť len u jedného z nich. Tomuto zamestnávateľovi to však musí oznámiť. Bez takéhoto oznámenia mu zamestnávateľ bude odvádzať odvody aj zo zárobku nižšieho ako 200 eur.
  • Študenti, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o brigádnickej práci študenta majú povinnosť platiť počas roka preddavky na daň z príjmov fyzických osôb, ktoré sa zaokrúhľujú na dve desatinné miesta nadol. Preddavky na daň z príjmov sú vo výške 19 % príp. 25 % v závislosti od výšky dosiahnutého príjmu študenta. Študenti si môžu uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka – tiež len u jedného zamestnávateľa, tak ako ostatní daňovníci.
  • Dohoda o brigádnickej práci študentov môže obsahovať aj určenie spôsobu jej ukončenia. Okamžité skončenie možno dohodnúť len v takom prípade, v akom je možné okamžite skončiť pracovný pomer.